Testi és érzelmi blokkok oldásáról shiatsu alapú holisztikus testmunka terápiával

Test-lélek oldás

Test-lélek oldás

Miért és hogyan gyógyít az érintés?

5 pontban arról, hogy miért foglalkozom shiatsuval

2018. szeptember 21. - MiRe
20180914_104826.jpg
1. Az érintés ereje, az érintés mint emberi szükséglet az élet kezdetének ismeretében világossá válik: az anyaméh állandó taktilis ingert jelent a növekvő kis embernek: mindig érintkezik a magzatvízzel, egy őt körbe vevő burokkal, az anya testével - ez a létállapota, alapállapota. A megszületés sokkja akkor igazán nagy, ha nem kerül az ismerős test közelébe azonnal, a testből kiszakadást követően. A csecsemőknek a minél több testközelség, érintés nemcsak hogy fejlesztő hatású, hanem létszükséglet is. A fel nem vett, nem dajkált nevelőotthonos csecsemők közül sokan meghaltak árvaházakban amíg fel nem figyeltek erre a jelenségre.
 
2. Az érintés mint információ- legalapvetőbb adóvevő ember és ember közt - a csecsemő gondozásában legalapvetőbb kommunikáció az érintésen keresztül zajlik, amikor a piciny éretlen emberke még nem is lát, nem is tud mosolyogni, csak érezni az őt körülvevő világot: mi veszi körül? Biztonságit nyújt? Símogatja? Izgalmas és változó (mint egy mozgó emberi testhez simulni pl, hordozott állapotban) vagy unalmas mint pl. mindig háton feküdni egy kiságyban? Az emberi érintések rengeteg információt rejtenek: szándékról, biztonságról, izgalmakról és a legalapvetőbb szükségletek kielégítéséről. Az érintés nagyon elemi, ösztönös és nem is kell hozzá “felnőtt tudatosság” Egy puszta érintés képes teljesen megnyugtatni vagy szorongást kiváltani….nemcsak babákban és gyerekekben, de felnőttekben is.
 
3.Az érintés ingere egyre komplexebb külső és belső információkat hordoz a gyermek és a felnőtt számára: a belső világunk érzékelése, a belső működésünk érzékelése, és a külvilág érzékelése és értelmezése egyre finomabb formákat ölthet, ami a világ és önmagunk megismerésének alapja. Ám gyerekkori kondicionálás eredményeként sok élménytől megtanuljuk elzárni magunkat (mert az undorító, szégyellni való, “nem szabad”) Minél korlátozóbb egy nevelés és minél inkább külső irányításúvá szeretnék nevelni egy gyereket (akkor egyen, igyon amikor a felnőtt akarja, aztán azt akarja amit a felnőtt, az legyen neki kívánatos és jó ami a felnőttnek...stb.) annál nagyobb a veszélye annak, hogy a gyermek felnőttként teljesen elveszti a saját működésének megismerését, az alapvető bizalmat saját magában. Ez messzemenő szociális és személyiségbeli változásokhoz és problémákhoz vezet, és a személynek a saját testével való barátságos együttműködése is zavart fog szenvedni, ami sok betegség gyökere. dr. Máté Gábor -a Test lázadása- ismerjük meg a stresszbetegségeket c. könyvében azt fejti ki orvosi és pszichológiai szemszögből, hogy rengeteg krónikus betegség alapja az, hogy “Elveszítettük kapcsolatunkat a zsigeri érzésekkel, ….“( 66.o.)” Úgy tűnik minél fejlettebb társadalomban élünk gazdaságilag, annál érzéketlenebbé válunk a saját érzelmi valóságunkra. Már nem érezzük, hogy mi történik valójában a testünkben, így nem is tudjuk megvédeni magunkat.” Kutatások bizonyítják, hogy a stressz akkor is kifejti hatását szervezetünkben - hosszútávon betegségek formájában, ha nem vagyunk tudatában annak - ha nem vesszük a jelzéseket (mert megtanultuk elfojtani azokat)
 
4. Minden terápiában, önismereti módszerben az első lépés, hogy megismerjük, hogy a mi elfelejtett, letagadott önmagunk milyen is valójában, hogyan működik. Újra fel kell fedezni a vágyainkat, szükségleteinket is akár. Újra fel kell fedezni belső biológiai működésünk rendjét, ritmusát - és testünknek azon jelzéseit, amik a legalapvetőbb üzeneteket közlik: túl sok most a feszültség, itt most valamin változtatni kellene, vagy: most éppen jó! Így kell! Újra meg kell tanulnunk testünk jelzéseire hallgatni és aszerint cselekedni, hogy valóban egyensúlyban maradhassunk - önmagunkkal és a külvilággal.
 
5. A testmunka terápiák az érintés és a test érzékelésen keresztül nyújtanak önismeretet - az egyre finomabb testi szintű érzékelés egyre jobban összhangba hozhat önmagunkkal. Amint megfelelően felismerjük testünk stressz jelzéseit, és azokra adekvátan tudunk reagálni, képesek leszünk hosszú távon megőrizni egészségünket. Innen már csak részletkérdés, hogy milyen módszerekkel, terápiákkal ismerjük meg testünket, amely valójában teljes lényünket magában foglalja amíg élünk. Jóga, taichi, vagy más harcművészetek is ezt a célt irányozzák, de a shiatsuval már akár első alkalommal képesek lehetünk a terapeuta segítségével olyan belső érzetek megismerésére, amelyekre eddig süketek voltunk. A teljesen ellazult, meditatív állapot nemcsak ahhoz segít hozzá, hogy finomabban érzékeljünk, hanem a regenerálódásnak is teret ad - egy olyan csendben és ellazult testben, elmében, amelyre szükség van a gyógyuláshoz. Ezért hatékonyabb a shiatsu más keményebb gyúrósabb masszázsokkal szemben, mert a test és elme befogadó állapotban van, és a shiatsu technikái tiszteletteljesen és türelmesen kivárják azt, hogy a test reagáljon, és önmaga kezdje el az összerendeződési folyamatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://shiatsuexperience.blog.hu/api/trackback/id/tr3614253011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása