Testi és érzelmi blokkok oldásáról shiatsu alapú holisztikus testmunka terápiával

Test-lélek oldás

Mi a shiatsu?

A shiatsu élménye a terapeuta szemével

2017. szeptember 20. - MiRe
A shiatsu számomra olyan birodalom, ami mindent összeköt: 
-Testet testtel (terapeuta - kliens)
- Saját magunkat is integrálja, "összeszedi" mind kliensként, mint terapeutaként
- Testrészt test többi részével (kliensben)
- Testet lélekkel (testérzékelés és érzelmek felszabadulása: a múltat és jelent is összekapcsolja, hiszen a múlt fizikai lerakódásait jelen pillanatban érinti, lazítja)
A shiatsu kapcsolat. Művészet és tudomány, fizikoterápia és pszichológia.
Írj, ha kérdésed van, vagy kipróbálnál egy kezelést: rekashiatsu@gmail.com
sz_shiatsu_5.jpg

Ezt a blogot azért kezdtem, mert szeretném megismertetni a shiatsu csodálatos világát minél több emberrel. Legfőképpen élménybeszámolókat szeretnék közzé tenni - mind a kliens, mind a terapeuta szemszögéből - mert ahány ember, annyi féle tapasztalat egy-egy kezelés. A shiatsu holisztikus gyógymód, amely messze több mint egy mozgásszervi problémákat oldó masszázstechnika - meglepődnek sokan, hogy egy vállmerevséget oldó kezelés után, mondjuk javult az emésztésük, vagy akár az éveken át tartó menstruációs görcsök is megszűnnek a kezelések "mellékhatásként". Írok majd arról is, hogy miféle dolgokat lehet shiatsuval gyógyítani és hogy hogyan működik/het.

A shiatsuról sok leíró információt lehet találni a neten, röviden: a több ezer éves kínai orvoslásban gyökerező, az akupresszúrás pontok nyomásán alapuló és azt Japánban továbbfejlesztett módszer - írok én is erről egy összefoglalót, de szerintem sokkal érdekesebb, hogy egy shiatsu terapeuta hogyan éli meg. Íme az én élményem, meglátásom:


A shiatsu szerintem Művészet.
Nem masszázs és semmiképp nem egy üres fizikai nyomkodás amit egy bőrfotel automata masszírozógépe is el tud végezni. Inkább olyan, mint amikor egy zenész a hangszerén játszik. Rendkívüli érzéket és érzékenységet igényel. A meridiánok és az akupunktúrás pontok a hangszer húrjai, amin mesteri érzékenységgel csak akkor tud játszani a shiatsus, ha arra teljesen ráhangolódik. Érzi melyik húr feszült és melyik túl lágy. Olyan gitáros, aki érzékelésével "látja meg", fedezi fel a hangszer húrjait és a játékával fel is hangolja a hangszert (testet): a túl feszes húrok lazulnak, a túl lazák tartást kapnak. Ráadásul ez a test élő, azaz egy dinamikus rendszer, folyamatosan változó, reagáló hangszer. Na ilyenen aztán tényleg művészet játszani!

 

Shiatsus szaknyelven a test kyo (túl élettelen,ernyedt) és jitsu (túl kemény, görcsös, feszes) pontjait hozza egyensúlyba a shiatsus játéka. A cél, az egész test rendszerében egy oldott, de tónusos, élő, lazaság állapotának létrehozása. Friss, ruganyos, de laza test. Mely üde felszabadult laza örömet rejt. Ahogy izmaink tónusa rendeződik, úgy idegrendszerünk, hormonrendszerünk és érzelmeink is kiegyensúlyozottabbá válnak. (A stressz fizikai és érzelmi összefüggéséről Máté Gábor izgalmas könyvet írt. Erről írok majd itt a blogon összefoglalót)


De hogyan is játszik egy zenész? Azon túl, hogy ismeri hangszerét és a zeneelméletet?  Milyen tudatállapotban van az, aki művészien képes megszólaltatni a hangszerét, és képes az állandóan változó rendszerre is minden pillanatban reagálni? A flow talán a legjobb ismert szakkifejezés erre. Olyan relaxált, nyitott tudatállapot, amelyben áramlásként szabadon folyunk teljesen elmerülve a tevékenységben. Ezt meditatív állapotnak is hívhatjuk, hiszen csak akkor érzékeljük a test finom jelzéseit, ha elménket kiürítjük. Egy shiatsu kezelés után ezért nem merül ki a kezelő, mert tulajdonképpen ő meditál. Fizikailag sem erőlteti meg magát, mert a shiatsu technikáinak helyes kivitelezése közben mint egy harcművészetben (pl. taiji) mindig helyes testtartásban mozog, ami éppen erősíti és kiegyensúlyozza fizikumát. Ohashi, az egyik legismertebb élő mester szerint, akkor jó a kezelés technikája, ha az kívülről egy  kecses táncnak tűnik.

 sz_shiatsu_3b.jpg

A shiatsu hatékonysága a kliens befogadókésségén túl, a kezelő meditatív állapotának a sikerességén múlik. Minél jobban ki tudja üríteni az elméjét a kezelő, annál jobban képes erre a rendkívül finom érzékelésre. Azt érzékeli tapintással és teljes figyelmével, (és teljesen ellazított, de tónusos testével) hogy hol és hogyan kell a test feszültségeit feloldani illetve az elhanyagolt részeket felrázni, élettel feltölteni. Ennek létezik egy egész elméleti rendszere, amely térképet ad és egy nagy technikai eszköztár, ami a hogyant segíti, s ez a tudás nélkülözhetetlen, de a valós hatás ezen túli. Az ember (a terapeuta) egy olyan kifinomult orvosi műszerré válik, amilyet még nem tudtak gépként megalkotni. Egy pillanat alatt diagnosztizál és már gyógyít is. Rengeteg apró részleten dolgozik és az összefüggéseket is próbálja érinteni.

 

Általában vannak olyan csomópontok amelyek kezelésével dominoszerűen egy sor másik hatás is érvényesül. De hát ilyen az egész testünk. Minden sejtünk kapcsolatban van, és sok kommunikációs rendszer működik egyszerre: a vérerek hálózata, az idegrendszer, a nyirokrendszer, a  hormonrendszer vagy a fascia rendszer - az érintés az izmokon, idegvégződéseken keresztül ingerli mindezeket. Az érintés milyensége pedig különböző hatást kelt. Kliensként is fejlődik testi érzékelésünk, amely testtudatosságunkat erősíti, s amely már önmagában gyógyító hatású, hiszen minél részletesebben ismerjük testünk jelzéseit, annál hamarabb és könnyebben tudunk rájuk kielégítően reagálni. Máté Gábor egy teljes könyvnyi anyagban bizonyítja, hogy a súlyos krónikus stressz betegségek, mint pl. az autoimmun betegségek, vagy akár a rák, összefüggnek azzal, hogy az ember hosszú ideig nem hajlandó észrevenni testének stresszre adott jelzéseit - míg végül a test fellázad és megadja magát egy súlyos betegségnek.

 

Aki tanult jógát, valamilyen belső harcművészetet, vagy akár pilatest, vagy táncot, az rájön, milyen végtelen sok testi érzékelést kell felfedeznünk ahhoz, hogy  minél finomabban irányítani tudjuk testünk legkisebb porcikáit is, amelyekről kiderül hogy hosszú időn keresztül elfeledett létezésük ellenére mennyire kulcsfontosságúak (pl. mély hasizmok). Nemcsak egy különleges testmozgás precíz kivitelezéséhez, de egy krónikus derékfájás megszüntetéséhez is ehhez a testtudatosságra van szükségünk. A mesteri shiatsu terapeuta éppen ott és olyan erővel, vagy lágysággal érinti a kliens testét, ahol és ahogyan azt kell - ahogyan azt a test kívánja.

 

Szavak nélküli kommunikáció ez test és test között - gyanítom hogy a két végtelen elme összhangjából fakadóan, de nem akarok túl ezoterikusnak hangzani. Mindenesetre tényszerű tapasztalat, hogy működik ez a nagyfokú összehangoltság. A shiatsu bonyolult összjátékában a terapeuta megfelelő érintése (nyomása, nyújtása, rázogatása,ütögetése)  és a kliens érzékelése arról, hogy mi hol van, és mi esik jól, szintén kell a gyógyuláshoz.

 

De a shiatsunak még akkor is van értelme, ha a kliens simán csak elalszik kezelés közben - a test olyan szintű ellazítása történik ilyenkor, hogy az agy működése visszahúzódik egy jól megérdemelt pihenésbe. Ha a shiatsut csupán csak úgy határoznánk meg, hogy egy mélyen ellazító masszázs, már akkor is rengeteget teszünk az egészségünkért, ha ebben rendszeresen részesítjük magunkat, hiszen a stressz mindannyiunk életében egy domináns egészségromboló faktor. Tudományosan bizonyított, hogy a stressz megnöveli a betegségek megjelenésének kockázatát, a permanensen fennálló stressz pedig a súlyos betegségek kockázatát.

 

A stressz egyrészt "civilizált" életünk szerves részévé vált, a rengeteg külső inger, a közlekedés zaja, és zsibongó látványa, a média stb., de a belső pszichés stressz is ugyanilyen feszültségkeltő lehet, mint pl. egy állandósult konfliktus a munkahelyen, vagy egy rossz házasság. De  még baba és kisgyermekkorunkban is érhettek olyan traumák, amelyeket végighordozunk életünk során, és amely testünk feszültségéhez pl. egy krónikus derekfájáshoz vezethetnek. A testben felgyülemlett stressz és feszültség kémiai és fizikai elváltozásokat okoznak, aminek kitűnő terápiája a shiatsu. A gyógyulás lazítással kezdődik. 

A shiatsu művészet, flow, meditáció, kommunikáció, testi érzékelés, érzelmi megkönnyebbülés és fizikai gyógymód egyszerre. Nem hiába hívják holisztikus gyógymódnak.

 

Elérhetőségem: rekashiatsu@gmail.com

Fotó: http://www.bonabarna.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://shiatsuexperience.blog.hu/api/trackback/id/tr812879926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.