Testi és érzelmi blokkok oldásáról shiatsu alapú holisztikus testmunka terápiával

Test-lélek oldás

Test-lélek oldás

Gyermekre készülve: testtel-lélekkel. A test és a lélek oldása együtt (3.rész)

Hogyan segíthet a zen shiatsu kezelés a gyermekáldásban?

2018. augusztus 22. - MiRe

Kapcsolódó kép

Forrás: http://gtrk-saratov.ru/news/priblizhayuwayasya_teplaya_pogoda_privedet_k_otdyhu_naseleniya_vblizi_vodoemov/

 

Még ha mindezt az utat be is jártuk (amiről részletesen az első két cikkben írtam: 1. rész: A láthatatlan akadályok, 2. rész: A foganás természetes megsegítése )szembenéztünk múltunkkal, és rengeteg ismeretet szereztünk arról, hogy milyennek is kellene lennie egy trauma nélküli születésnek, akkor is sokszor olyan mélyen a testünkbe ágyazva élnek bennünk a félelmek, tiltakozások, gátak, hogy bármennyire érzelmileg és értelmileg intelligensek vagyunk, testünkben fizikailag és energetikailag is oldást kell alkalmaznunk, hogy elsimíthassuk benne a mélyen elraktározott feszültségeket, és megnyithassunk olyan energia áramlásokat, amelyek szabad utat engednek a bennünk áradó életnek, s annak, hogy új élet alakulhasson.

 

Saját tapasztalatom van zen shiastu és kranioszakrális terápia terén, amelyek  mindkét gyerekem megfoganása előtt más-más blokkokat kellett hogy feloldjanak ahhoz, hogy megtestesülhessenek bennem, hogy mindkettőnél minden nehézség ellenére, felemelő, erőt adó, szép szüléseim lehessenek. Szakmai képzésem során pedig megtanulhattam azokat a technikákat, amelyek ezt a folyamatot támogatják.

 Bármilyen lazító, oldó testmunkának az az általános pozitív hatása, hogy rengeteg feszültségtől, blokkoló akadálytól felszabadítja testünk minden porcikáját, ami az általános jólléthez és testi regenerációhoz elengedhetetlen, és beindítja az öngyógyító folyamatokat. Ezen túl pedig speciális kezeléseket lehet alkalmazni a nemi szervek megcsappant energiáinak feltöltésére.

Ahogy korábban írtam, nagyon régi, akár saját születésünk körül belénk vésődött traumák is állhatnak útjában annak, hogy életünk újabb kiteljesedő szakaszába érhessen. Bizonyos elméletek szerint életünk preverbális (csecsemőkori) szakaszának emlékei testünkben tárolódnak, s a szomatopszichoterápia (body psychotherapy) elmélete és gyakorlati tapasztalata szerint nemcsak az akkori emlékekre, hanem minden erősen érzelmi töltetű vagy akár traumatikus emlékünkre igaz, hogy nem szavakként, képekként, hanem érzetekként tárolódnak, legfőképp tudattalanul - amiket a test megfelelő megszólításával elő lehet hívni, és feldolgozhatóvá válnak. Nick Totton - Egy bevezetés a Szomatopszichoterápiába c. könyv szerint egy trauma emléke nem kognitívak hanem emocionálisak, “motoros-vesztibulárisak és  állapotalapúak.

 Igen korai tartós stressz helyzetek (pl. csecsemőkori tartósan sírva hagyást) alap testi arousal-szint (idegrendszeri izgalmi szint) állapotot is beállíthat egy életre, ami meghatározza a test feszültségi állapotát, azt, hogy a stressz, a szorongás vagy a biztonság alapállapotait hogyan éljük meg, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy egyfajta fiziológiai hajlamunk is már igen korán kialakulhat a stresszkezelésre.

A testmunka terápia (így a shiatsu is) a trauma fordítottja:  a stresszre kialakult állandósult feszültség oldódik: az izomtónus lokális vagy általános csökkenésével (mély ellazulással) olyan információk árasztják el az addig “pangó” területeket, amik miatt azok funkciója is javul, illetve az egész “testelme” szenzomotoros információ folyamata teljesebb és koherensebb lesz. (**) A stresszoldás egy alapvető előrelépés lehet a megfoganás segítéséhez.

A zen shiatsu kezelés egyrészt egy teljes testi lelki rendszerbeli ellazulást, összerendeződést képes elérni, másrészt speciális technikákkal a konkrét problémának a megoldásában is támogatja az egyént: a nemi szervek energetizálásán túl, a hormonrendszerre és a libidóra is jótékonyan tud hatni, így az egyén teste erősebb, befogadóbb és energetikailag oldottabb lesz.

 

Forrás: http://www.nanay.it/trattamenti-shiatsu-tecnica-masunaga/

 

A shiatsu egy olyan testen való munka, nyomások, húzások, rázogatások, amiknek folyamata felébreszthet valamit bennünk. (részletesebben itt írok róla: https://shiatsuexperience.blog.hu/2017/09/20/mi_a_shiatsu#more12879926 ) Már kezeléskor érezhetjük egy-egy pontnál, hogy “betalált” - olyan mély jóleső érzést vagy akár egy mély felkavaró érzést hoz elő, ami miatt érezzük, hogy “történik valami” és amiért ez a módszer sokkal több mint egy sima masszázs. A jóleső testi érzések mint egy vízbe csobbanó kő - továbbgyűrűznek valami egészen finom szintre, és talán csak 2 nap múlva érezzük, hogy valami egészen megváltozott -  általában egy olyan könnyedséget kapunk, amitől nemcsak pl. a nyaki feszültség oldódik látványosan, hanem a lelki terheink is, amelyeket már észrevétlen cipelünk magunkkal -- a vágyak beteljesítéséhez, ha nem kierőszakolni akarjuk, hanem megérlelni, akkor szükséges egy fajta szabad nyitottság, ami nem szétszórtság, hanem van iránya - vonzása. Ehhez olyan testi felszabadult fókuszáltság és egyidejű rugalmasság szükséges, amelyet a shiatsu kezelések el tudnak érni.

A gyermek megfoganása rengeteg témakört rejt magában, így a shiatsu a kezelés teljesen személyre szabott attól függően, hogy hol vannak a testben a legfőbb energia  elakadások.

Képtalálat a következőre: „öt elem kép”

http://livingroomastrology.com/az-ot-elem-miert-nem-negy/

A shiatsu az ősi kínai orvoslás öt elem (változó állapot) elméletén nyugszik, s a kezelt meridiánok mind tartoznak egy-egy elemhez (kivéve a speciális csatornákat), amelyek speciális minőségeket, jellemzőket hordoznak. A terápia lényege pedig, hogy a meridiánok kezelésével a hozzájuk tartozó szerveket, test komponenseket és lelki aspektusokat lehet kezelni: a túlfeszített állapotokat csillapítani, a renyhén működőket felrázni, energiával, élettel tölteni. Így például ha a kezelés előtti diagnosztikus beszélgetésben és a testi érintéses állapotfelmérésben aktuálisan az tűnik ki, hogy a kliensnek a szexualitással és a párkapcsolatával kell foglalkoznia, akkor a Tűz elemet (pl. Szívburok meridiánt) érdemes kezelni. Ha valakiben a félelmek dominálnak, vagy a hormonrendszerével akadnak problémák, akkor a Víz elemhez tartozó (hólyag vagy vese) meridiánokat érdemes górcső alá venni. De lehet, hogy valakinek az anyai ideál képe, a saját anyjával való kapcsolata problematikus, ekkor a Föld elem (pl. Lép meridián) kezelése kerül előtérbe… stb.

Mivel a személy és a probléma is igen komplex, meglehet hogy a megfogalmazott legégetőbb probléma alatt más mélyebb okok rejlenek, amiket a test, a kezelés során “elárul” a terapeutának. A shiatsu terápiás kezelés nem egy mechanikus orvoslás, a kezelés sikere abban rejlik, hogy a kezelő mennyire érzékenyen képes a test fizikai és energetikai jelzéseit követve, mindig a testlélek legaktuálisabb hívását követni. A jó adag intuíció mellett olyan nagyon konkrét dolgok alapján lehet tájékozódni, hogy hol érez a terapeuta keze kemény feszültséget (jitsu) és hol renyheséget (kyo). Hol fogadja be a shiatsus ujjainak nyomását a test, és hol áll ellen, mint egy pajzs. A cél mindig az, hogy elengedett, de erővel telített, tónusos legyen az a testterület, vagy meridián amihez lelki minőségek is kapcsolódnak. Így oldhatók a testen keresztül a lelki gátlások is.

Masunaga, az egyik legnagyobb shiatsu mester, a zen shiatsu megalapítója, így fogalmazta meg a shiatsuval való gyógyítás lényegét: “Amikor a kezedet egy akupunktúrás ponton tartod és érzed a meridiánokat az ujjaiddal, érezheted “az élet rezgését”. Ha megérzed és megérted ezt, abban a pillanatban el tud tűnni a betegség” (**)

A teljesség igénye nélkül megemlítek olyan konkrét kezeléseket is, amik célzottan a nemi szervek erősítésére, energiával való feltöltésére szolgálnak, illetve segítik a gyermek megfoganását.

 

Forrás: https://www.kor-ter.hu/anyameh-gyogyitas/

A méh a hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint a “gyermek palotája, minden kezdet eredete”. A méh energiájának erősítése a gyermekáldás támogatásában egyértelműen kiemelt szerepet kap: a speciális pontok kezelése lokálisan is a méhre és a petefészkekre, petevezetékekre, a szaporító szervekre hat, és persze energetikai kezelés is zajlik. A méh energiája egy átfogó éltető kreatív energia, ami egy olyan rejtett erő, aminek kevés nő van igazán tudatában. Ennek felélesztését női jógával (pl Gáborjáni Réka vezetésével) is csodálatosan el lehet érni. Férfiaknál a “méh speciális akupunktúrás pontjai” a prosztatára hatnak, nőknél a fogantatást, a női ritmust szabályozza, a menstruációs ciklusra hatnak.

A “szív - méh” csatorna egy olyan energetikai folyam, aminek harmóniája érzelmi stabilitást hoz, és elősegíti az anya és a (leendő) magzat közötti kommunikációt, úgyhogy mindenképp javasolt a kezelése.

A klasszikus meridiánokon túl, léteznek olyan speciális energiavezetékek, amelyeknek nagy szerepük van a foganásban, így pl.a: Befogadó csatorna: amely nevéhez hűen a befogadást segíti minden értelemben, testünkben és lelkünkben egyaránt. Ez az egyik legősibb, legkorábban kialakult nagy energiafolyam a testünkben. De a még ennél is ősibb, mélyen húzódó áramlat, amely a legelőször létrejön magzati korunkban, az az Áthatoló Csatorna (Chong Mai), amelynek az ereje fogja kialakítani a magzati fejlődés során az elülső befogadó és a hátulsó kormányzó vezetéket. Ez egy igen különleges energia vezeték, a “tizenkét meridián tengere”, áthalad rajta minden meridián energiája, és nagyon erősen hat a foganásra: táplálja az anyaméhet, segíti az elfogadást és befogadást és a szaporító szerveket ellátja energiával.

Ha a leendő anya, vagy apa igazán eltökélt és megnyitja magát a változás lehetőségének, akkor ezek a kezelések rendkívül erősen hathatnak, és előfordulhat, de persze nem szükségszerű, hogy erős érzelmi tisztuláson is keresztül mehetnek (kezelés alatti vagy utáni sírás).

A fent említett természetes módszerek előnye, hogy nincs mellékhatásuk, nem erőszakos beavatkozások (azaz traumák, amiket majd később szintén fel kell dolgozni) és ha nem is érünk el vele olyan célt, amit eredetileg szerettünk volna, akkor is rengeteget fejlődhetünk általuk, testileg és lelkileg tisztulhatunk, erősödhetünk és közelebb kerülhetünk egy harmónikus egyensúlyi állapothoz, amelyben bölcsen elfogadhatjuk életünk történéseit, vagy nem történéseit. Azaz nem csodaszerek, bár tapasztalati tény, hogy sokszor igen sikeresek.

Ha kipróbálnád, írj: rekashiatsu@gmail.com

Az írás alapja ez az elméleti és gyakorlati szakirodalom:

 

  • (*) Rüdriger Dahlke, Margit Dahlke, Volker Zahn: Női Egész-ség, A női betegségek üzenetei (1999)
  • (**) “By applying your hand on a point or tsubo and following the meridian lines with your fingers, you may feel the “echo” of life” If you can receive and understand this sensation, disease will seem to disappear” (Masunaga  page 6.)
  • Orosz Katalin, S. Nagy Zita: A sorsformáló 9+1 hónap - a magzati kor és aszületés hatása az életút alakulására
  • Máté Gábor: A test lázadása - ismerd meg a stresszbetegségeket
  • Sue Gerhardt: Why love matters
  • Sharon Heller: The vital touch: How Intimate Contact With Your Baby Leads To Happier, Healthier Development
  • Nick Totton - Egy bevezetés a szomatopszichoterápiába - (**) ezt a bekezdést a könyv 73.-75- oldalán lévő szövegből idézem részben, a mondatokat saját magyarázó, értelmező szöveggel tűzdelve (ezért nem tudom pontosan jelölni idézőjelekkel)
  • Demeter Péter - Tónus shiatsu iskola 3.szemeszter órai jegyzetei
  • Shizuto Masunaga, Wataru Ohashi: Zen shiatsu - How to harmonize Yin and Yang for better health

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://shiatsuexperience.blog.hu/api/trackback/id/tr3814194823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása