Testi és érzelmi blokkok oldásáról shiatsu alapú holisztikus testmunka terápiával

Test-lélek oldás

Test-lélek oldás

Hogyan zajlik egy shiatsu kezelés?

2017. szeptember 25. - MiRe

Röviden: 5-10 perc beszélgetés, kb egy óra mély lazulás, megint 5-10 perc beszélgetés, majd teljes békességben ruganyos könnyed léptekkel távozás.

 chi-energy-featured-shiatsu.jpg

Hol? Ruhában vagy anélkül? Milyen intenzitású "masszázst" kell elképzelni? Mennyi ideig? Van közben beszélgetés vagy zene? Ilyen kérdések merülhetnek fel azokban, akik még sohasem voltak shiatsu kezelésen.

A kezelés alatt a kliens ruhában fekszik egy keményebb matracon, a talajon. A talajon való munkának a kezelő számára van igazából jelentősége, mert a teljes testével és annak súlyával tud így dolgozni, megerőltetés nélkül. A kezelt partner jó, ha kényelmes hosszú ujjú felsőben és hosszú nadrágban van, olyan ruhadarabok nélkül, ami bárhol is nagyon szorítaná (pl. öv vagy szorosabb melltartó) de a lényeg a kényelem. Ez a ruhában kezelés egy lényeges eltérés a "hagyományos" masszázsokkal szemben, amit a szégyenlősebbek megkönnyebbüléssel konstatálhatnak.

A shiatsut kezelésnek, vagy testmunkának hívjuk inkább, mint masszázsnak, mert nem egy kemény gyúrásra kell felkészülni. A shiatsu rendkívül változatos technikákat alkalmazhat attól függően, hogy éppen kinek mire lehet szüksége: lehetnek benne keményebb  nyomások, nyújtások, hajlítások, vagy akár rázogatások, de  ezek sosem fájdalmasak, illetve jellemzőek még a hosszan tartó tenyér vagy ujj nyomások és egészen finom ringatások vagy érintések is. Az érintések minősége mindig tiszteletteljes és semleges, a kezelt személyre teljes figyelemmel irányuló, biztonságot nyújtó. A kezelés közben nem beszélgetünk, és zene sem megy aláfestésnek, a teljes csönd ad igazán teret a mély ellazulásnak és a testtudatosság kialakulásának, de ha bármi nagyon fontos felmerül a kliensben, vagy valami kellemetlen, azt természetesen azonnal közölje. A  kezelésekre egyébként általában mély relaxált állapot jellemző, elaludni is lehet,  tehát semmiképp nem egy kellemetlen élményről van szó...

A kezelés egy rövid beszélgetéssel kezdődik, amelyben kiderül, hogy miért is jött a páciens és pár rövid kérdés alapján egy gyors diagnózis áll fel a kezelő fejében - ez azonban nem orvosi diagnózis, és az is fontos, hogy nem egy kliensre ragasztott bélyeg, hanem egy aktuális állapot feltérképezése.  A kezelő mindig tiszteletben tarja  azt a problémát, amivel a kliens érkezik, tehát a cél annak kezelése, de a kliens teste az első érintéstől kezdve rengeteg információt ad az éppen akkori állapotáról, aminek harmonizálását folyamatosan végzi a terapeuta. Holisztikus gyógymódként könnyen lehet, hogy nem csupán mozgásszervi problémáink oldódnak fel, de felszakadhatnak érzelmi blokkok is, akár nevetés akár sírás formájában. Feladatunk kliensként az egész kezelés alatt csupán a lazítás és hogy hagyjunk megjelenni majd távozni, bármit, ami felmerül.

A kezelés végén általában nehéz beszélni, mert egy alvásközeli nagyon ellazult állapotból érkezik meg a páciens, de ha van bármi közlendője vagy kérdése, akkor nyugodtan felteheti - ha nincs kedve, akkor csak összeszedelődzködik és távozik.

 A kezelés sűrűségére vonatkozóan - egy-két hét szünetet általában érdemes tartani, amíg "feldolgozzuk" a kezelés hatását - hogy hány kezelésre van szüksége a kliensnek, teljesen egyedi, mint ahogy a probléma is, amivel a terapeutához fordul.

A shiatsu alapú testmunka terápiát egészségfenntartó hatása miatt olyanok is igénybe vehetik, akiknek éppen semmi akut feszítő problémájuk nincs, de szeretnék egészségüket, lelki harmóniájukat fenntartani. Önismereti céllal is járhatunk shiatsura, mert a testtudatosságunkat fejleszti, és az autogén tréninghez hasonlóan a mély ellazult állapotban akár olyan mély rétegekből merülhetnek fel képek, élmények, amik hatására "össze is állhat a kép" régi megoldatlan problémáinkról  - bár ezek feldolgozásához javasolt pszichológust keresni. 

 Írj, ha kérdésed van, vagy kipróbálnál egy kezelést: rekashiatsu@gmail.com

A kép forrása: http://chienergy.co.uk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://shiatsuexperience.blog.hu/api/trackback/id/tr8512894764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása