Testi és érzelmi blokkok oldásáról shiatsu alapú holisztikus testmunka terápiával

Test-lélek oldás

Test-lélek oldás

Karácsonyi Barát-kedvezmény!

2020. december 07. - MiRe

Egy óra shiatsu kezelés 2020-ban 10 000.-,

3 alkalmas bérlet 27 000.-, ebből jön le 15% kedvezmény, így most a 3 alkalom csak 22 950 .-

A részletekért keress a rekashiatsu @ gmail.com email címen!

Szorongó anyák

A problémán túl a közösségi és egyéni megoldások felé

 szorongas_4_csakarc.pngA szorongás a depresszió mellett a legelterjedtebb pszichológiai zavar. Kultúrába ágyazott, társas lények vagyunk, a szorongás okai nemcsak a sokat emlegetett koragyermekkori tapasztalatokból erednek, bár, mint majd későbbi cikkeimben kifejtem, ezeknek is óriási jelentősége van. A szorongás kialakulásának társadalmi okai a kutatások szerint főleg az elszigeteltség, és a bizonytalanság Elszigeteltség, bizonytalanság: e két szó hallatán nem tudok nem az anyaságra gondolni...Saját élményeim és összes anyatársamé, sok száz nő története és panasza villan fel, amiket anyatársi online csoportokban olvastam. Szakirodalmi adatok alapján is, az anyaságban az első időszak nehézségeinek fő témái: az elesettség, magány és kontrollvesztés (Carolan 2005). Bezárva a négy fal közé, a szoptatás, gyermekgondozás minden nyűgével többnyire egyedül kell megküzdeni. Főleg első gyermekkel, akivel az elején teljesen pánikba esünk annak a terhétől, hogy ennek a kis emberi életnek a fenntartása napi 24 órában, heti 7 napon át teljesen tőlünk függ- és nincsenek mintáink, tapasztalataink, hiteink és közeli megnyugtató támaszunk arra, hogy hogyan, mit kell csinálni, és tényleg jól csinálom? Nem rontom el egy életre? Rengeteg bizonytalanság. Ha valaki utánanéz bizonyos nehéz témáknak (miért nincs tejem, miért sír, miért nem alszik, miért hisztizik, stb) akkor homlokegyenest ellentétes elméletek tömegére akad - még nagyobb az elbizonytalanodás. 

 Sokszor évekre kiszakadás a “felnőtt” társadalomból, ahol eddig esetleg produktívan, szabadon éltük az életünket. Snitt, új élet. Egy elszigetelt új élet. Rájövünk, hogy a csecsemők és a kisgyerekek a társadalom általunk eddig szabadon birtokolt, átjárt színterein nem kívánatos egyének. Így a hozzá tartozó anya sem, tehát otthon elbújva kell szoptatni. Kínosan kerüljük azokat a helyeket ahol csendben kell maradni - egy kisbaba és egy kisgyerek hangos és kiszámíthatatlan. Színház? Mozi? Felnőtt összejövetel? Könyvtár? Szakmai előadások vagy műhelyek? Felejtsük el pár évre... Több kutatás szerint az idősebb korban (30-35 év fölött) először gyermeket vállaló anyák, akiknek a gyermek előtt sikeres munkája, egzisztenciája volt, még nagyobb krízisként élik át ezt a kiszolgáltatott, társadalmilag kivetett helyzetet. Túl nagy a váltás. Lehet, hogy a politikai és vallási propaganda az anyaság és a család felmagasztalásáról szól, viszont a hétköznapokban sok tiszteletet, befogadást, elismerést és támogatást nem érez egy kisgyermekes anya. Nekem, és tudom, hogy sok anya társamnak is nagyon sokkoló volt szembesülni ezekkel a társadalmi falakkal. 

 Mit tehetünk? Vagy elszakadunk a babánktól a felnőtt társaság iránti vágyunkból, vagy bevállaljuk az anyaságbörtönt. Egyik sem tűnik optimális választásnak. Álmodozunk arról, hogy lányainknak már  ne ilyen világban kelljen élniük, és aktivisták leszünk (pl. Az EMMA Egyesületnél). Örülünk minden olyan kezdeményezésnek, ahol kevert, integrált módon lehetnek együtt eme nagyon más lények: gyerekek és felnőttek: értelmes felnőtt programokat nyújtó helyeken, ahol a kisgyerekeket  nemcsak megtűrik, de az ő igényüket is kiszolgálják. Persze, hogy anyák hozzák létre ezeket a helyeket, mint pl. A Helloanyu-t.Vagy a főleg terápiás feltöltődést adó Kör-Tér.  Amikor arra kezdtem vágyni, hogy minden sarkon legyen egy ilyesmi hely, rájöttem, hogy ez tüneti kezelés: az egész társadalomnak kellene radikálisan más fókusszal összerendeződnie. Az én víziómban az egész gazdaság és a társadalom a gyermekek köré épül fel - semmiképp nem akarok visszalépni se az őskorba se a paraszti társadalomba - progresszív, szabad, felvilágosult, de integrált közösségi létre vágyom, ahol támogatva, elismerve vagyok anyaként és felnőttként is, szakemberként és társadalom aktív tagjaként is. Ahol nem vagy-vagy választás a gyerek - karrier téma. 

 Nem véletlen az a mondás, hogy egy gyereket egy falunak kellene felnevelnie. Ha az elszigetelt, bizonytalanságokkal teli anyai létet megfejeljük egy feldolgozandó traumatikus szülésélménnyel, vagy nehéz élethelyzettel, mérgező  családi közeggel, vagy instabil párkapcsolattal, esetleg egy fel nem dolgozott saját nehéz gyermekkorral, akkor nagyon valószínű, hogy ott kopogtat az ablakunkon a szorongás.

 Első lépésként elengedhetetlenül fontos egy külön az anyák köré szőtt társas támogató háló, ami már ugyan kezd kiépülni: a bábák, dúlák, szoptatási tanácsadók és perinatális tanácsadó pszichológusok egyre gyarapodó számából a nagy igényre is következtethetünk. De ezt is csak egy szűk réteg érheti el, gazdasági, társadalmi, kulturális, földrajzi meghatározottság áll amögött, hogy ki milyen információkat és szakembereket tud egyáltalán elérni és persze megfizetni. És még azok is, akiknek lehetősége van rá, nem biztos, hogy élnek vele, mert épp elég elintézendő dolguk van szülés előtt, és sokan csak akkor döbbennek rá, hogy ezek nem mennek “maguktól”, amikor krízis van: császár után nem jön a tej, traumatikus szülés után nem tudok aludni, és a napok, hetek, hónapok elteltével megannyi ránkszakadt, soha nem látott probléma, amit meg kell oldani.  És ez nem az anya hibája. Rendszerhiba. Nem beszélve arról, hogy a már “gyakorlott” anyák, akik túl vannak a szülés, szoptatás, dacos 3 éves kezelésének problémáin még kevesebb támogatást kapnak. Ők már csak kibírják valahogy. Életük szerves része lesz a logisztikai zsonglőrködés, a szakmai és családi élet közötti lavírozás, és a “láthatatlan szellemi munka” mesterfokon történő űzése (amikor az egész család elintéznivalóit gondozzuk, fejben tartjuk). Ez az extra stressz lesz a norma. 

És figyeljük meg, hogy itt is csak nőkről beszélünk: Nőtársi segítőkről, női problémákról. Nem, ezek társadalmi problémák. S az egyik nagy probléma pont az, hogy a férfiak kivonulnak ebből a térből, amely az anyák felelőssége és feladata lesz. 

 Abban kellene már kislányként (és kisfiúként) felnőnünk, hogy biztonságban, támogatva, szabadon informálva vagyunk. Ha már kislány korunkban és serdülőkorba lépve is barátunk lenne a testünk, biznánk benne és becsülnénk.  Ha látnánk a szülést a maga szép és elemi folyamatában, ha látnánk hogyan szoptatnak, gondoznak csecsemőt, és ha már várandósan is legalább azt tudnánk, hogy milyen szakemberek, támogató asszonytársak állnak készen arra, hogy a kezdeti nehézségeken átlendítsenek, rengeteg szorongással járó nehéz helyzetet elkerülhetnénk. De ez még csak az anyaság -legstresszesebb- kezdeti időszakának megtámogatása. És még egyszer hangsúlyozom: nem akarok pár száz évet visszalépni az időben, nem gondolom, hogy a nőknek csak az anyaszerepet kell egész életükben gyakorolniuk. Sőt. Egyáltalán nem mindenkinek kell anyaságot vállalnia. De aki anya akar lenni, ne váljon kirekesztetté, sérülékennyé. A női test működésének csodája ne legyen fehér folt az általános társadalmi tudásunkban. És a növekvő kis ember biztonságos fejlődése tényleg legyen mindenki prioritása, férfiaké és nőké egyaránt.

 Minden új emberi egyed az egész közösség életét befolyásolja, az egész közösség felelőssége. De a mi jelen valóságunk az elszeparáltság, a felelősség teljes áthárítása egyetlen emberre, az anyára.  Ezért utálhatjuk is a pszichológusokat, mert mindig az anya-gyerek kapcsolat elbaszottságán rugóznak. De mindig látnunk kell az egész képet: az anya-gyermek diád egy nagyon fontos összetartozó láncszem az egész hálózatban: ha e kapcsolat körül levő egész hálózat terhelt, torzult, akkor az arra a 2 láncszemre is nagy hatással van. Mert az a  speciális kapcsolat nagyon érzékeny és hihetetlenül fontos, ez kétségtelen. Az anyánál kezdődik a felnőtt, gondoskodó oldal, de messze nem ott végződik. 

 Igen, nemcsak az anyák vannak elszigetelve, és bizonytalanságban: rengeteg egzisztenciális és globális veszély leselkedik mindenkire - még ha épp nem egy háborús övezetben lakik is valaki, csak éppen attól retteg, hogy mikor lesz a következő munkahelyi leépítés, elég lesz-e a nyugdíj a gyógyszerekre, vagy átmegy-e a vizsgákon. De azért nagyon szembeötlő az, hogy valójában személyiségbeli, gazdasági, társadalmi különbségektől majdnem függetlenül olyan elhanyagolt csoport az anyáké, amely meglehetősen nagy számú csoportja a társadalomnak, hogy érdemesnek tűnik ezt társadalmi problémaként kezelni. Hosszú fejtegetés tárgya lehet az, hogy miért az a “norma” egy kultúrában, hogy az anyák nulla valós információval kezdik anyaszerepüket? Hogy az anyák a szüléstől kezdve sokszor személytelen tárgyként vannak kezelve, amely a kórházi egészségügyi rendszer tekintélyelvű beavatkozó protokolljainál kezdődik, és abban folytatódik, hogy a felnőtt társadalomból való eltűnés és az anyai feladatok, megterheléseket úgy aposztrofáljuk, hogy valaki “otthon van, nem dolgozik”. Vagy ha épp munkahelyen van, de otthon folytatja a “házi”munkát, de az már láthatatlan?

 Mit tehetünk? Az, hogy felismerjük a rendszer hibáját, segíthet abban, hogy ne magunkkal, vagy más nevelési elveket valló szülőtársunkkal álljunk állandó feszült kapcsolatban, hanem életünk korlátait elismerve kihozzuk helyzetünkből a legtöbbet. Egymás támogatása nagyon-nagyon fontos, és nemcsak azért, mert a szeretetteli kapcsolatok a hosszú egészséges élet egyik legfontosabb alapja, hanem kialakulhatnak olyan új “sisterhood”-ra épülő, anyatársi összefogások, amik új minőséget és erőket hozhatnak életünkbe.  És ha nemcsak a nők fognak össze, hanem a férfiaknak is ugyanilyen fontos, hogy milyen minőségben nőnek fel a gyermekei, akkor az egész társadalom rangos helyre emelhetné nemcsak a gyerekek gondozását, hanem az emberi életminőséget mint olyat - nem egy kiemelt zárványként, hanem társadalomszervező központi elemként. Így kevesebb lenne a végtelenségig kimerült szorongó anya, és apa, akik ebben a rendszerben sokkal nehezebben adnak békés kiegyensúlyozott családi támogatást gyermekeiknek. Álmodozom egy olyan rendszerről, ahol nem a szeparáció a norma: az, hogy a felnőtteket szeparáljuk a gyerekektől (mihamarabb), vagy az apát a családtól. Amint sokan érzik az igényt, elindulhat egy közös gondolkodás egy olyan világról, ahol produktívak vagyunk, kiteljesíthetjük minden bennünk rejlő tehetségünket nőként és férfiként egyaránt, de ez nem megy családi, baráti, személyes kapcsolataink rovására. Ahol a GDP termelésnél fontosabbak az emberi kapcsolatok, ami a minőségi boldog élet egyik alappillére.

Hiszek benne, hogy az igazi változások alulról jönnek a mélyen összekapcsolódott emberi társas hálózatok erejéből.

 Azon túl, hogy erősítjük társas kapcsolatainkat, mint minden szorongás esetén, bármi is álljon a háttérben, kereshetünk olyan szorongáscsökkentő módszereket is, amelyek lehetőleg természetesen, magunkat tisztelve és nem függőségbe rántva (mint pl. egy gyógyszer) segítik idegrendszerünk megnyugtatását. A szorongás mélyen testi élmény. A testtel foglalkozó lazító, nyugtató testterápiák (bodywork) mint például a shiatsu, nagyon hatékonyan bevethetőek a szorongás elleni harcban. 

A shiatsu szorongáscsökkentő erejéről írok még következő cikkeimben a shiatsus blogomon.

Carolan, M. (2005)”Doing It Properly”? The Experience of First Mothering Over 35 Years. In: Health Care for Women International, Vol.26 Iss. 9, 764-787, DOI: 10.1080/07399330500230987

Vélemények rólam....

20181206_135021re_foto.jpg

 

“Akkor fordulok Rékához, és rajta keresztül a shiatsu jótéteményeihez, amikor testileg vagy lelkileg megterhelő időszak van az életemben, például nyugtalanság uralkodik rajtam, fáj a derekam. Ilyenkor igazi megkönnyebbülést jelent számomra a shiatshu-s kezelés, amikor Réka figyelmes összpontosításával, nyugodt lélegzetével, erős  mozdulataival a testem masszírozásán keresztül a lelkemet is ellazítja és feltölti. Amúgy különösebb megterhelés hiányában is csak ajánlani tudom.”

Anna

 

“Réka kezelései megnyugtatóak, feltöltőek, felfrissítőek. A shiatsu után összerendeződöm, fókuszom tiszta, testem ruganyos, könnyed.”
Imre

 

“A kezelés alatt különleges figyelemben részesültem. A masszázs hol erőteljes, hol lágy volt, a kettő váltakozott. Úgy érzem, az egész nagyon jó hatással volt rám, segítette szervezetem belső áramlását, kiegyensúlyozottabb lettem tőle. Fontos volt még számomra az a néhány szó, amit váltottunk a fizikai érintkezést követően, és egy naponta végzendő nyújtógyakorlatot is javasolt, ami azóta nagyban enyhítette isiászos panaszaimat.”

Emma

 

“Akár minden nap el tudnám viselni, ha Réka megshiatsuzna - a mostanában zavaros, feszült életemet egyensúlyi állapotba hozza. És még a derékfájásom is enyhül :)
Olga

 

“Kismamaként jártam shiatsura Rékához, akinél végre nem egy nehéz bálnának éreztem magam, akinek mindene húzódik, fáj, hanem egy könnyű kecses…..őő...mondjuk sellőnek? :D Viccet félretéve -nagyon jól esett mindig a pihenés, igazi kikapcsolódás, és éreztem, hogy ebben a békében, összhangban úszkálunk együtt a baba meg én, meg az egész világ…. :D……”Kincső

 

 “Azon szerencsés emberek közé tartozom, akin Réka még zsenge tanuló korában is gyakorolta a shiatsu mesterségét. Így kezdőként is és később haladóként is éreztem masszázsának mély hatását. Már a kezdetekkor is ugyanolyan elkötelezettséggel, hitelességgel, őszinte ráhangolódással, "mélyre menéssel" végezte munkáját rajtam, mint később is bármikor.  Kezdő tanuló korszakában is el tudtam Rékának hinni, hogy tudja mit csinál, mit ajánl. Nagyon érzett engem is és ami körülöttem volt, nem csak a masszázs, hanem a beszélgetés során is. Biztonságot nyújtó személyisége nem hagyott kérdéseket, kétségeket. Maximálisan rá mertem bízni magam már az elejétől fogva és egészen különleges érzelmi, fizikai, és spirituális változásokat is éltem meg általa, vele, melyek erőteljes gyógyulási folyamataim voltak.”

Bea

Én és a testem

molett_furdoruhas1.jpg

 (a kép forrása: https://femina.hu/szepseg/molett-furdoruha-2018/ )

Érezted-e már, hogy a tested az ellenséged? Hogy utálod, hogy jobb lenne, ha másmilyen lenne, vagy csak nyűg az egész? Vagy ismerős az az érzés, hogy: “végülis nem is rossz ez a burok, csak egy kicsit itt lehetne keskenyebb, ott meg teltebb?” Csak még egy kicsit fejlesztem, aztán majd elfogadható lesz? Vagy esetleg csak akkor veszed észre, hogy van, ha fáj, sajog, feszül, kimerült?

Milyen a viszonyod a testeddel? Távolságtartóan hűvös, vagy úgy érzed rabláncon rángat? Esetleg csak a kéj és az élvezet ad hozzá pozitív érzéseket? Más testekhez méricskéled? Csak a külső elismerés ad neki értéket?

Nagyon mélyen tudattalanul belénk vésődött, hogy “jól érezzük-e magunkat a bőrünkben” és ha igen, akkor annak mik a feltételei. Kisbabakorban tartottak, öleltek eleget? Érintették-e kedvesen a bőrömet, megismerhettem-e a határaimat, kedves biztonságként? Vagy befeszültem, akár inkább meg akartam szűnni, hogy ne is legyek teher, vagy része a körülöttem lévő konfliktusnak? Testem szükségleteit természetesen kielégítették, vagy semmibe vették, büntették? Mivel hogyan szégyenítettek meg? Végtelen számú élmény és tapasztalat vésődött belénk. Szinte kibogozhatatlan - gondolatban.

De a testünk jelene mindent magában hordoz. Csak hunyd  be a szemed, lazíts kényelmes testhelyzetben, zavartalan csendes környezetben, és kérdezd meg magadtól: mit érez most a testem? Figyeld meg lábujjadtól fejed tetejéig, pásztázd végig: melyik testrészed mit üzen neked? Melyik a leghangosabb épp most? Halld meg tested üzenetét időről időre. Bármit is mond.

Testem egy templom. Nem egy merev, élettelen ideológia, hanem egy eleven, nyüzsgő, lüktető meleg univerzum. Állandóan változik, mégis van emlékezete.Össze tudok vele kapcsolódni és feloldódni a létezésében. Szeretem amiket mond, és meghallgatom. Nem kapok tőle szívrohamot, még ha be is szól, tudom, hogy épp akkor azt kellett kiadnia magából. Megteremtem magamban a teret és ezzel a stabilitást. Innen merítkezek, és ide hagyom elveszni magam. Tudom, hogy mindig számíthatok rá, minden porcikám, sejtem, szervem értem dolgozik. Fáradhatatlanul. Csak olykor csöndben vele kell lenni. Lazán, szabadon, szeretettel. És ebből a laza csöndből születik egy erő és derű. Bármi lehetséges, és azt elfogadom.

Miért és hogyan gyógyít az érintés?

5 pontban arról, hogy miért foglalkozom shiatsuval

20180914_104826.jpg
1. Az érintés ereje, az érintés mint emberi szükséglet az élet kezdetének ismeretében világossá válik: az anyaméh állandó taktilis ingert jelent a növekvő kis embernek: mindig érintkezik a magzatvízzel, egy őt körbe vevő burokkal, az anya testével - ez a létállapota, alapállapota. A megszületés sokkja akkor igazán nagy, ha nem kerül az ismerős test közelébe azonnal, a testből kiszakadást követően. A csecsemőknek a minél több testközelség, érintés nemcsak hogy fejlesztő hatású, hanem létszükséglet is. A fel nem vett, nem dajkált nevelőotthonos csecsemők közül sokan meghaltak árvaházakban amíg fel nem figyeltek erre a jelenségre.
 
2. Az érintés mint információ- legalapvetőbb adóvevő ember és ember közt - a csecsemő gondozásában legalapvetőbb kommunikáció az érintésen keresztül zajlik, amikor a piciny éretlen emberke még nem is lát, nem is tud mosolyogni, csak érezni az őt körülvevő világot: mi veszi körül? Biztonságit nyújt? Símogatja? Izgalmas és változó (mint egy mozgó emberi testhez simulni pl, hordozott állapotban) vagy unalmas mint pl. mindig háton feküdni egy kiságyban? Az emberi érintések rengeteg információt rejtenek: szándékról, biztonságról, izgalmakról és a legalapvetőbb szükségletek kielégítéséről. Az érintés nagyon elemi, ösztönös és nem is kell hozzá “felnőtt tudatosság” Egy puszta érintés képes teljesen megnyugtatni vagy szorongást kiváltani….nemcsak babákban és gyerekekben, de felnőttekben is.
 
3.Az érintés ingere egyre komplexebb külső és belső információkat hordoz a gyermek és a felnőtt számára: a belső világunk érzékelése, a belső működésünk érzékelése, és a külvilág érzékelése és értelmezése egyre finomabb formákat ölthet, ami a világ és önmagunk megismerésének alapja. Ám gyerekkori kondicionálás eredményeként sok élménytől megtanuljuk elzárni magunkat (mert az undorító, szégyellni való, “nem szabad”) Minél korlátozóbb egy nevelés és minél inkább külső irányításúvá szeretnék nevelni egy gyereket (akkor egyen, igyon amikor a felnőtt akarja, aztán azt akarja amit a felnőtt, az legyen neki kívánatos és jó ami a felnőttnek...stb.) annál nagyobb a veszélye annak, hogy a gyermek felnőttként teljesen elveszti a saját működésének megismerését, az alapvető bizalmat saját magában. Ez messzemenő szociális és személyiségbeli változásokhoz és problémákhoz vezet, és a személynek a saját testével való barátságos együttműködése is zavart fog szenvedni, ami sok betegség gyökere. dr. Máté Gábor -a Test lázadása- ismerjük meg a stresszbetegségeket c. könyvében azt fejti ki orvosi és pszichológiai szemszögből, hogy rengeteg krónikus betegség alapja az, hogy “Elveszítettük kapcsolatunkat a zsigeri érzésekkel, ….“( 66.o.)” Úgy tűnik minél fejlettebb társadalomban élünk gazdaságilag, annál érzéketlenebbé válunk a saját érzelmi valóságunkra. Már nem érezzük, hogy mi történik valójában a testünkben, így nem is tudjuk megvédeni magunkat.” Kutatások bizonyítják, hogy a stressz akkor is kifejti hatását szervezetünkben - hosszútávon betegségek formájában, ha nem vagyunk tudatában annak - ha nem vesszük a jelzéseket (mert megtanultuk elfojtani azokat)
 
4. Minden terápiában, önismereti módszerben az első lépés, hogy megismerjük, hogy a mi elfelejtett, letagadott önmagunk milyen is valójában, hogyan működik. Újra fel kell fedezni a vágyainkat, szükségleteinket is akár. Újra fel kell fedezni belső biológiai működésünk rendjét, ritmusát - és testünknek azon jelzéseit, amik a legalapvetőbb üzeneteket közlik: túl sok most a feszültség, itt most valamin változtatni kellene, vagy: most éppen jó! Így kell! Újra meg kell tanulnunk testünk jelzéseire hallgatni és aszerint cselekedni, hogy valóban egyensúlyban maradhassunk - önmagunkkal és a külvilággal.
 
5. A testmunka terápiák az érintés és a test érzékelésen keresztül nyújtanak önismeretet - az egyre finomabb testi szintű érzékelés egyre jobban összhangba hozhat önmagunkkal. Amint megfelelően felismerjük testünk stressz jelzéseit, és azokra adekvátan tudunk reagálni, képesek leszünk hosszú távon megőrizni egészségünket. Innen már csak részletkérdés, hogy milyen módszerekkel, terápiákkal ismerjük meg testünket, amely valójában teljes lényünket magában foglalja amíg élünk. Jóga, taichi, vagy más harcművészetek is ezt a célt irányozzák, de a shiatsuval már akár első alkalommal képesek lehetünk a terapeuta segítségével olyan belső érzetek megismerésére, amelyekre eddig süketek voltunk. A teljesen ellazult, meditatív állapot nemcsak ahhoz segít hozzá, hogy finomabban érzékeljünk, hanem a regenerálódásnak is teret ad - egy olyan csendben és ellazult testben, elmében, amelyre szükség van a gyógyuláshoz. Ezért hatékonyabb a shiatsu más keményebb gyúrósabb masszázsokkal szemben, mert a test és elme befogadó állapotban van, és a shiatsu technikái tiszteletteljesen és türelmesen kivárják azt, hogy a test reagáljon, és önmaga kezdje el az összerendeződési folyamatot.

Shiasturól bővebben

20180825_174052_2.jpg

 

A zen shiatsu a több ezer éves Hagyományos Kínai Orvosláson alapuló japán masszázstechnika, amely akupunktúrás pontok és meridiánok kezelésével gyógyít, de a nyugati manuális terápiákat is ötvözi. A testen való intenzív elmélyült munka oldja a testi fájdalmakat és érzelmi blokkokat.

A zen shiatsu a shiatsu Shizuto Masunaga mester által az 1950-es években alapított vonala, amely Európában és Észak-Amerikában a shiatsu egyik legelterjedtebb stílusa. A jól ismert klasszikus meridiánokon túl kiterjesztett meridiánokat is beépít rendszerébe, amelyek a meglévők párjai a test másik felén (pl. vastagbél meridián nemcsak kézen hanem lábon is fellelhető) és finomabb, érzelmekre ható aspektusai vannak. Masunaga pszichológus is volt, és elképesztő érzékenységgel rendelkezett a test érzékelésében. Én a Budapesti Nemzetközi Shiatsu Iskolában http://www.shiatsu.hu/ és a Tónus Shiatsu és Osteo Rendelő és Iskolában http://www.tonus-shiatsu.hu/ sajátítottam el tudásomat, ahol főleg osteopátiát és kranioszakrális terápiát tanultunk a shiatsu mellett, amelyeket nagyszerűen lehet ötvözni a shiatsu módszereivel. Jelenleg a Tónus-sal állok szakmai kapcsolatban, asszisztensként veszek részt képzéseiken és rendszeres szupervíziós alkalmakon tanulok tovább a nálam 15 évvel tapasztaltabbaktól.

A keleti gyógyászat fontos alapvetése, hogy az embert test-lélek-szellem egységben vizsgálja és kezeli, így a zen shiatsu megközelítésében is nagyon fontos, hogy a személyt mint egészt szemlélje és kezelje, az egészséget támogassa, az egyén egyensúlyra való törekvését segítse, ne pedig betegségekkel való küzdelemnek tekintse a terápiát. A zen shiatsu meridiánok energiarendszerében gondolkodik és a betegségeket az energia áramlásának blokkjaiban látja - ez egy merően más szemlélet mint a nyugati orvoslás. Ennek is megvannak a határai, de csodálatosan képes működni, miközben a “gyógyító” teljes alázattal és figyelemmel van jelen és állandóan tanul az Élet nagy összefüggéseiről, nemcsak a test egy speciális területéről.

Mégis milyen problémákat képes kezelni a shiatsu?

A test feszültségét oldja, így nagyszerű terápia a testi fájdalmakra mint például fejfájás, hátfájás, láb fájás...stb
Támogatja az immunrendszert, javítja az alvás minőségét, erősíti a keringést és szabályozza a hormontermelést, idegrendszert
Segít abban, hogy frissek, ruganyosak, életerősek maradjunk: hajlékonyságot és tudatosságot nyerhetünk általa
Sokat segít a várandósság alatt és szülés után is abban, hogy az édesanya és a baba minél könnyebben és örömtelibben lépjenek a fejlődés következő szakaszaiba
Könnyít az érzelmi szorongásokon az elme lecsendesítésével és a test frissítésével.

Írj, ha kipróbálnád! rekashiatsu@gmail.com

Ajánlott leírás még a shiatsuról : http://www.tonus-shiatsu.hu/cikkek/mi-a-shiatsu

Hogyan zajlik egy shiatsu kezelés? 
https://shiatsuexperience.blog.hu/…/hogyan_zajlik_egy_testm…

Milyen élmény egy shiatsu kezelés a terapeutának? A shiatsuról szubjektíven:
https://shiatsuexperience.blog.hu/2017/09/20/mi_a_shiatsu

Egy felszabadító kezelés utáni gondolatok, érzések

avagy üzenet minden anyának….és mindenkinek, aki tele van felelősséggel, terhekkel, teendőkkel és elintéznivalókkal...A szeptemberi évkezdős hajsza margójára

vorsi_kraniozik.jpg

 

“Mindent te tartasz össze. Pörögsz, mint egy búgócsiga.Minden percben pörög az agyad, mit kell elpakolni, elintézni, rászólni, elvenni, felvenni....fel kell hívni, meg kell venni, meg kell kérni, el kell mondani....”

 

Most téged tartanak meg. Megtartva lenni jó. Gyógyító. El lehet engedni. Be lehet teljesen lazulni. Felszabadulnak a görcsök, fájdalmak. Lehet sírni. Lehet teljesen másra bízva lenni.

 

“Felelős vagy, mindent megtennél értük. Bármit megérnek. Csak ők jól legyenek. De ki tartja meg őket ha te összeomlasz? Az összeomlás gondolatától bepánikolsz…”

 

Kell az erőgyűjtés. Jelez a tested. Kell a fellélegzés egyedül, önmagadnak. Kell a szabadság. Kell a lassúság. Nemcsak megérdemled, rá kell ébredj, hogy a lelazulás és a lelassulás üzemanyagod.  Esszenciális. Töröld, vagy írd át azt a hazugságot magadban, hogy állandóan tevékenynek és hasznosnak kell lenned. A világ öngyilkos hajszára ösztönöz. Szabadidődben is feszítsd az izmaidat, légy izmos és fitt....hazugság az a rád aggatott bűntudat, hogy ha nem vagy maximalista, akkor elbuksz. Lehet utálkozni, hogy sokan ezt hazudták neked, és ilyen mélyen belédvésődött. De felesleges. Energiapazarlás és feszülés. Csak dobd ki a kukába és feküdj bele a (mentális) függőágyadba.

 

“Mindent egyedül kell megoldani. A jég hátán is megélsz és mindig másokat is hátadon cipelsz.  Ha már vállaltad, csináld végig. Különben gyenge vagy és megbuktál.”

Ugyanmár... A fellélegzéshez segítség kell. Rühelled a segítségkérést, mert szégyen. Megalázó. Valaki fölényesen segít és érezteti erejét, a te gyengeségeddel szemben. Ilyen segítő nem kell. De a belénk kódolt szégyent csak mi magunk írhatjuk felül. Valójában mi mindannyian itt ezen a Bolygón együtt élünk - a segítség nem kegy, hanem legemberibb ösztönös cselekedet, ez tart minket össze.

 

Csipike az óriástörpe. Nem omlik össze a világ nélküled. Nem kell örökre feladni, megfutamodni, csak "take a break"

 

Itt lehet. Igazi pihenőt venni. Olyan egy óra ez, ami az egy hetes nyaralásoddal nem ér fel - mert ott is mindig csak figyelni, szervezni és intézni kell. Igazi mély regenerálódás. Béke szigete. Persze érzed, amint szép lassan lazulsz csak be. Egyre több tagod elenged....azta, milyen sok részt lehet elengedni...lazulni is tudni kell...sorra kikapcsolod a feszültséglámpákat. A reflektorokhoz több idő kell, amíg megengedi, hogy elsötétüljön kicsit és a figyelmed fókuszában ne mindig más, a külvilág és a teendők legyenek, hanem mélyen te magad. Nem sötét és üres és ijesztő. Nyugis, békés, gyöngéd és színes. Igazán lényeges. Amiből az igazán lényeges dolgok megszülethetnek..

 

A kisgyerekek még sehova se sietnek...mi szörfözünk az igazán fontos teendők elvégzése és a lelazulás közt. Csakhogy, ha nem vagy rendszeresen lazán önmagaddal, vagy éppen már évek óta nem lassultál, pihentél, mélyültél békésen magadba egy jót, akkor be kell táblázni a lelazulásokat ;) mondjuk egy-egy kranióval vagy shiatsuval, meditációval, jógával...aztán hátha átitatja majd a belső békesség és ruganyos magabiztosság szabadsága az egész lényedet: testedet, lelkedet, életed eseményeit.

 

Ha kipróbálnál egy kranio szakrális terápiát, szívből ajánlom ezen írás megihletőjét:

(*) Varga Orsi, gyógytornász, manuálterapeuta és kranio szakrális terapeuta 

 Vagy egy hasonlóan mélyen ellazítós shiatsut nálam :

Test-lélek oldás FB

rekashiatsu@gmail.com

A Kör-Térben

Hogyan gyógyítsam meg magamat?

Öngyógyító lazító mozgás, masszázs

 

cat-stretch

Forrás: https://www.essentialphysiotherapy.com.au/physio-health-advice/stretching-tips/

Mivel nemcsak shiatsu terapeuta vagyok, hanem sokszor páciens is, amikor nem tudok éppen magamhoz hívni egy shiatsust,  kraniós, vagy manuálterepeuta ismerőst, hogy segítsen testlelkem megakadt állapotán, próbálok magamon segíteni. Fizikai korlátok miatt nem tudom magam mindenhol “megshiatsuzni” és nem is mindig összeegyeztethető az, hogy ellazuljak, ha éppen a kezemet használom (akár egy fárasztóbb pózban hogy elérjem pl. a nyakamat),  de a tudatállapot, az érzékenység és az odafigyelés a test legfinomabb jelzéseire ugyanúgy fontosak, mint amikor én kezelek, itt ráadásul az az előnyöm is megvan, hogy amit csinálok rögtön érzem is, sőt meg is mozdíthatom, ha az jól esik. Ezen alapul az a magamon már jópárszor bevált “gyógymód” amit bárki kipróbálhat és csak javára szolgálhat, még ha nem is tűnik el azonnal a fájdalom. Jólesik, ellazít, felszabadít, és hosszú távú előnye a testtudatosság és önismeret növelése, ami alapköve annak, hogy ne betegedjünk meg, vagy ha igen, hamar meg tudjunk gyógyulni (dr. Máté Gábor szerint bármilyen krónikus betegség alapja a stressz és az, hogy elnyomjuk magunkban azt a jelzést amikor rosszul vagyunk- cikk erről: készülőben)

Létezik rengeteg, akár évezredes múltra is visszatekintő öngyógyító mozgás, a jóga, taichi, vagy a chikung egyes gyakorlatsorai, és a shiatsunak is van egy öngyógyító meridiántornája amelyet “Do-in”-nek hívnak - ezeknek ismerete mind sokat adott nekem, de amiről most írok, az nem köthető semmilyen filozófiához, akupunktúrás pontok vagy meridiánok ismeretéhez, energia mozgások áramoltatásának gyakorlásához, vagy akár konkrét mozdulatokhoz. Nem kell hozzá semmi, csak a te tested és figyelmed.

 

Mikor kinek ajánlott?

 • stressz, testi, lelki feszültség érzete esetén
 • testi kisebb fájdalmak kezelésére (pl.: elaludt nyak, kicsit beállt hát, furán bizsergő láb, stb)
 • Túl monoton testi- lelki megterhelés -- pl. Túl sok ülő munka miatt beállt testrészek

Konkrét dolgok amiken nálam  segített (kioldotta a fájdalmat)

 • kezdődő derékfájás,
 • Kezdődő csípő “becsípődés”
 • Elfeküdt nyak, nem bírtam teljesen fordítani, ideget is nyomhatott mert fejem is fájt némely mozdulatnál

 

No persze sokat lazíthat egy óriási kacagás, egy jó szex, egy hosszú ölelés, napfelkeltében hegytetőn meditálás, vagy tengerben fürdés....de ha épp ezek nem lehetségesek, akkor le lehet feküdni a földre csendben (pl. ha már az egész család elaludt) és magunkra figyelni…

A “módszer” lényege a teljes szabad kreatívitás abban, hogy éppen milyen mozdulatot csinálsz, a spontaneitás, az intuitív megérzés, tested követése, hogy mi esik neki jól. Az egyetlen fontos szabály, hogy nem szabad semmit erőltetni, mindennek jólesőnek kell lennie. Ehhez egy ellazult nagyon odafigyelő állapot  kell, hétköznapi tudatállapotunkban nem fog működni. Ezért kell a csend és az egyedüllét. Ne feszélyezzen semmi.

 

Nincs semmilyen kötelező mozdulat, mint például amikor jógázol - csak figyelj a testedre és csináld ami jólesik! Meg tudod magad gyógyítani. Ez  persze azzal együtt érvényes, hogy ha már 10-20 éve fáj valamid akkor nem biztos hogy egy óra alatt örökre el fog tűnni, de a testünk (testlelkünk) annyira érzékeny és hálás, hogy a szerető gondoskodásra biztosan jól fog reagálni.

Ez a lényeg. Ismerd meg a tested és bánj vele jól, ahogy kívánja - ha odafigyelsz jelzéseire, az aprókra is, akkor nem kell vészharangot kongatnia (migrénnel, gerincsérvvel, stb.) A testnek (és a minden sejtben megbúvó léleknek) vannak alapszükségletei, amiket sajnos nagyvárosi XXI-i századi “civilizált” életformánk nem vesz figyelembe: erősen, szabadon sokat mozogni, mélyen lazítani, tudni éberen figyelni kívülre és belülre. (szemben a mindig máson pörgéssel, önmagunk szükségleteinek megtagadásával, állandó széken üléssel, stb)

 

Ha mindez ufóul hangzik, fordulj testmunka terápiához, akár shiatsu “masszázshoz” akár tánc terápiához, személyiségedhez mérten - olyan típusú kezeléshez, ami segít oldani a testi feszültségeidet és rávezet a testtudatosságra.

 

Ha nem teljesen kínai amit írtam, vagy kíváncsi alkat vagy és kipróbálnád, de kicsit több támpontra van szükséged, íme pár dolog aminek segítségével megtalálhatod a saját öngyógyító  mozgásodat:

 

 • lazulj el teljesen (kis relaxálással kezdd - érezd ahogy a tested nyomja a talajt) lélegezz mélyeket és érezd, ahogy a kilégzéssel a feszültség  is távozik belőled tetőtől talpig
 • Lazítás után figyeld meg, hogy melyik testrészed “hív”, hogy foglalkozz vele
 • A kilégzéses lazítás akkor is nagyon hatásos, ha egy konkrét pontból szeretnéd elmulasztani a fájdalmat, feszülést - képzeld el ahogy a kilégzés odaáramlik és “kifújja” belőle a feszülést
 • figyelj a testedre, mozogj lazán (kezdd hanyatt fekve, mert úgy könnyebb ellazulni és magadra figyelni, de egyébként csinálhatsz bármit  ülve vagy fél lábon állva is) és a jóleső érzés, a jóleső fájdalom irányítson, mindig figyelj, milyen érzés a mozdulat és a testedben levés
 • váltogasd az erőfeszítést (az erősítést és erősebb nyújtást) a teljes lazítással, ami teljes elolvadás érzés legyen - gyengéden - itt most nem az erősítés a lényeg, hanem az odafigyelés - akár egészen apró mikromozdulatokat is végezhetsz, amik akár kívülről láthatatlanok is
 • Nyugodtan érintsd meg a testedet, masszírozd, nyomd, tartsd vhol a tenyered - amikor felállva mozdulsz, hajolsz, akkor is, ne csak passzívan lógjon a kar vagy "tornázzon" hanem olykor simítsa végig a tested támogatóan, érezze mit csinál, lágyítsa, nyugtassa, lazítsa, a kezed egy nagyon intelligens érző és gyógyító testrészed
 • fő fókusz a testi érzeteken legyen, de hagyhatod nyugodtan a gondolataidat, érzelmeidet is elkalandozni, semmit nem kell mereven csinálni - lehet úgy is folyamatosan tudatában lenni a testi érzéseidnek, hogy közben állandóan képek, gondolatok villannak fel - figyeld meg őket is - érdekesek lesznek, hagyd hogy jöjjenek, elszálljanak, ami marad, az pedig biztos fontos neked --jó persze, ha nem ragadsz le se a belső világod egy részénél, se egy mozdulatnál, de mivel az egyetlen szabály, hogy ami jól esik: ha annyira pörgeted magad az életedben, akkor lehet hogy pont egy ilyen abszolút statikusság kell egy ideig
 • A felmerülő képek üzenete: ne próbáld azonnal megfejteni, mert akkor a testi fókuszod elmozdul gondolkodássá, érzed úgyis, mik a fontos képek, és ha hagyod egyre mélyebbre merülni magadat, egyre mélyebb és tartalmasabb képek is feljöhetnek (ha túl kemények, keress terapeutát a feldolgozásukhoz)
 • Felmerülő érzelmek: hagyj szabad áramlást, hadd távozzanak - a sírást ha nagy kilégzésekkel segíted, akár egy forró hullámként kitisztíthatja a tested feszültségeit
 • Düh, tehetetlenség: ha megérzed hol feszíti a testedet (torkodat, derekadat, hátadat, bárhol) akkor odafigyelhetsz és légzéssel próbálhatod lazítani a testrészt - vagy engedd hogy végső elkeseredettségedben sírj, ami megszabadíthat
 • Ha túlságosan elragadnának az érzelmeid, annyira, hogy nem tudsz uralkodni magadon, lazítani és elengedni, akkor hagyd abba -- vagy próbálhatsz a hasadra figyelni és a légzésedre - akár fekve, akár törökülésben ülve -- a “központodra” figyelés és a légzésre figyelés összerendez. De ha túl zavaró érzelmek jönnek fel, inkább hagyd abba és fordulj szakemberhez (pszichoterapeutához, vagy szomatopszichoterapeutához, aki segít feldolgozni és értelmezni a testi jelzéseidet)
 • A végén köszönd meg a testednek, hogy érted működik - minden testrészednél (vagy akár sorra veheted a belső szerveidet is) elidőzhetsz és rámosolyoghatsz, és képzeld azt, hogy visszamosolyognak -  ez egy taoista gyakorlat szüzsézett lényege és nagyon jó arra, hogy lazíts és hogy jóban legyél magaddal

 

Tényleg az a mozdulat, masszázs lesz a legjobb a te testednek ami éppen akkor neked a legjobban esik, de adhatok pár tippet, amik bejöhetnek:

 • Ütögetések: laza ököltartásban az ököl belső felével (kép) laza csuklóval jólesőn végigütögetheted a karod, lábad, és a csípőd körül, keresztcsontodon is nagyon jól tud esni
 • Nyomás: játék a nyomással: hüvelykujjaddal pontokat találhatsz amiknek jó érzés a nyomás: játszhatsz a nyomás erejével, kezdheted egész gyengén aztán egyre mélyülő erővel, tarthatod, majd egyre gyengítheted - figyeld meg mi történik utána is
 • Tenyér ráhelyezés - sok testrésznek elég ha tenyeredet ráteszed és odafigyelsz rá, ezzel olyan mintha “felmelegítenéd”
 • Simítás-bőr “serkentés” dörzsölés
 • Erős masszázs: kezeddel vagy  akár a “földdel” vagy eszközökkel is ott ahol nem éred el:  -pl. Behúzott lábbal hanyatt fekve jobbra balra billegve tudsz kicsit görögni a keresztcsonton, vagy egy kisebb labdán, egy köteg újságpapíron is görgetheted a hátadat
 • Sarkaddal pont eléred a feneked alatti jó kis pontokat: pl. hanyattfekve térdet felhúzva “rugdalhatod magad (derékfájásra jó)
 • Gerinc: nagyon óvatosan minden gerinccsigolyára odafigyelve, próbáld meg őket külön mozdítani, bármit is teszel (négykézláb cicahát vagy fekve fenék felemelés vagy akár állva kígyózás)
 • Fej, fül, talp masszázs: serkentőleg hat
 • Mozdulatban maradás - csak ha nem fáj vagy feszül! (nehogy úgymaradj)
 • Van olyan amikor nem fáj éppen semmink de szétvet a feszültség, ilyenkor a legjobb egy nagyot őrjöngeni, tombolva táncolni egy hangos zenére teljesen szabadon!
 • még egy tipp ami többször bevált olyan testi fájdalomnál amit mélyen belül érzek (pl.menstruációs görcs vagy gyomorgörcs) : kilégzéskor a sóhajjal együtt egy hangot is adok: próbálgathatom melyik hangmagasságra csillapszik- a kilégzéses hangadással is azt képzelem, hogy kifolyik, távozik a testemből a fájdalom.

 

Csak saját felelősségedre :)
Te tested, te felelősséged.

Nagyobb fájdalmaknál vagy lelki feszültségeknél mindenképp fordulj szakemberhez! (shiatsus, kraniós, manuálterapeuta, oszteopata, vagy lelki gondoknál pszichoterapeuta)

De addig is próbálj lazítani….

 

Ha van kérdésed, vagy kipróbálnád velem együtt, írj: rekashiatsu@gmail.com

Gyermekre készülve: testtel-lélekkel. A test és a lélek oldása együtt (3.rész)

Hogyan segíthet a zen shiatsu kezelés a gyermekáldásban?

Kapcsolódó kép

Forrás: http://gtrk-saratov.ru/news/priblizhayuwayasya_teplaya_pogoda_privedet_k_otdyhu_naseleniya_vblizi_vodoemov/

 

Még ha mindezt az utat be is jártuk (amiről részletesen az első két cikkben írtam: 1. rész: A láthatatlan akadályok, 2. rész: A foganás természetes megsegítése )szembenéztünk múltunkkal, és rengeteg ismeretet szereztünk arról, hogy milyennek is kellene lennie egy trauma nélküli születésnek, akkor is sokszor olyan mélyen a testünkbe ágyazva élnek bennünk a félelmek, tiltakozások, gátak, hogy bármennyire érzelmileg és értelmileg intelligensek vagyunk, testünkben fizikailag és energetikailag is oldást kell alkalmaznunk, hogy elsimíthassuk benne a mélyen elraktározott feszültségeket, és megnyithassunk olyan energia áramlásokat, amelyek szabad utat engednek a bennünk áradó életnek, s annak, hogy új élet alakulhasson.

 

Saját tapasztalatom van zen shiastu és kranioszakrális terápia terén, amelyek  mindkét gyerekem megfoganása előtt más-más blokkokat kellett hogy feloldjanak ahhoz, hogy megtestesülhessenek bennem, hogy mindkettőnél minden nehézség ellenére, felemelő, erőt adó, szép szüléseim lehessenek. Szakmai képzésem során pedig megtanulhattam azokat a technikákat, amelyek ezt a folyamatot támogatják.

 Bármilyen lazító, oldó testmunkának az az általános pozitív hatása, hogy rengeteg feszültségtől, blokkoló akadálytól felszabadítja testünk minden porcikáját, ami az általános jólléthez és testi regenerációhoz elengedhetetlen, és beindítja az öngyógyító folyamatokat. Ezen túl pedig speciális kezeléseket lehet alkalmazni a nemi szervek megcsappant energiáinak feltöltésére.

Ahogy korábban írtam, nagyon régi, akár saját születésünk körül belénk vésődött traumák is állhatnak útjában annak, hogy életünk újabb kiteljesedő szakaszába érhessen. Bizonyos elméletek szerint életünk preverbális (csecsemőkori) szakaszának emlékei testünkben tárolódnak, s a szomatopszichoterápia (body psychotherapy) elmélete és gyakorlati tapasztalata szerint nemcsak az akkori emlékekre, hanem minden erősen érzelmi töltetű vagy akár traumatikus emlékünkre igaz, hogy nem szavakként, képekként, hanem érzetekként tárolódnak, legfőképp tudattalanul - amiket a test megfelelő megszólításával elő lehet hívni, és feldolgozhatóvá válnak. Nick Totton - Egy bevezetés a Szomatopszichoterápiába c. könyv szerint egy trauma emléke nem kognitívak hanem emocionálisak, “motoros-vesztibulárisak és  állapotalapúak.

 Igen korai tartós stressz helyzetek (pl. csecsemőkori tartósan sírva hagyást) alap testi arousal-szint (idegrendszeri izgalmi szint) állapotot is beállíthat egy életre, ami meghatározza a test feszültségi állapotát, azt, hogy a stressz, a szorongás vagy a biztonság alapállapotait hogyan éljük meg, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy egyfajta fiziológiai hajlamunk is már igen korán kialakulhat a stresszkezelésre.

A testmunka terápia (így a shiatsu is) a trauma fordítottja:  a stresszre kialakult állandósult feszültség oldódik: az izomtónus lokális vagy általános csökkenésével (mély ellazulással) olyan információk árasztják el az addig “pangó” területeket, amik miatt azok funkciója is javul, illetve az egész “testelme” szenzomotoros információ folyamata teljesebb és koherensebb lesz. (**) A stresszoldás egy alapvető előrelépés lehet a megfoganás segítéséhez.

A zen shiatsu kezelés egyrészt egy teljes testi lelki rendszerbeli ellazulást, összerendeződést képes elérni, másrészt speciális technikákkal a konkrét problémának a megoldásában is támogatja az egyént: a nemi szervek energetizálásán túl, a hormonrendszerre és a libidóra is jótékonyan tud hatni, így az egyén teste erősebb, befogadóbb és energetikailag oldottabb lesz.

 

Forrás: http://www.nanay.it/trattamenti-shiatsu-tecnica-masunaga/

 

A shiatsu egy olyan testen való munka, nyomások, húzások, rázogatások, amiknek folyamata felébreszthet valamit bennünk. (részletesebben itt írok róla: https://shiatsuexperience.blog.hu/2017/09/20/mi_a_shiatsu#more12879926 ) Már kezeléskor érezhetjük egy-egy pontnál, hogy “betalált” - olyan mély jóleső érzést vagy akár egy mély felkavaró érzést hoz elő, ami miatt érezzük, hogy “történik valami” és amiért ez a módszer sokkal több mint egy sima masszázs. A jóleső testi érzések mint egy vízbe csobbanó kő - továbbgyűrűznek valami egészen finom szintre, és talán csak 2 nap múlva érezzük, hogy valami egészen megváltozott -  általában egy olyan könnyedséget kapunk, amitől nemcsak pl. a nyaki feszültség oldódik látványosan, hanem a lelki terheink is, amelyeket már észrevétlen cipelünk magunkkal -- a vágyak beteljesítéséhez, ha nem kierőszakolni akarjuk, hanem megérlelni, akkor szükséges egy fajta szabad nyitottság, ami nem szétszórtság, hanem van iránya - vonzása. Ehhez olyan testi felszabadult fókuszáltság és egyidejű rugalmasság szükséges, amelyet a shiatsu kezelések el tudnak érni.

A gyermek megfoganása rengeteg témakört rejt magában, így a shiatsu a kezelés teljesen személyre szabott attól függően, hogy hol vannak a testben a legfőbb energia  elakadások.

Képtalálat a következőre: „öt elem kép”

http://livingroomastrology.com/az-ot-elem-miert-nem-negy/

A shiatsu az ősi kínai orvoslás öt elem (változó állapot) elméletén nyugszik, s a kezelt meridiánok mind tartoznak egy-egy elemhez (kivéve a speciális csatornákat), amelyek speciális minőségeket, jellemzőket hordoznak. A terápia lényege pedig, hogy a meridiánok kezelésével a hozzájuk tartozó szerveket, test komponenseket és lelki aspektusokat lehet kezelni: a túlfeszített állapotokat csillapítani, a renyhén működőket felrázni, energiával, élettel tölteni. Így például ha a kezelés előtti diagnosztikus beszélgetésben és a testi érintéses állapotfelmérésben aktuálisan az tűnik ki, hogy a kliensnek a szexualitással és a párkapcsolatával kell foglalkoznia, akkor a Tűz elemet (pl. Szívburok meridiánt) érdemes kezelni. Ha valakiben a félelmek dominálnak, vagy a hormonrendszerével akadnak problémák, akkor a Víz elemhez tartozó (hólyag vagy vese) meridiánokat érdemes górcső alá venni. De lehet, hogy valakinek az anyai ideál képe, a saját anyjával való kapcsolata problematikus, ekkor a Föld elem (pl. Lép meridián) kezelése kerül előtérbe… stb.

Mivel a személy és a probléma is igen komplex, meglehet hogy a megfogalmazott legégetőbb probléma alatt más mélyebb okok rejlenek, amiket a test, a kezelés során “elárul” a terapeutának. A shiatsu terápiás kezelés nem egy mechanikus orvoslás, a kezelés sikere abban rejlik, hogy a kezelő mennyire érzékenyen képes a test fizikai és energetikai jelzéseit követve, mindig a testlélek legaktuálisabb hívását követni. A jó adag intuíció mellett olyan nagyon konkrét dolgok alapján lehet tájékozódni, hogy hol érez a terapeuta keze kemény feszültséget (jitsu) és hol renyheséget (kyo). Hol fogadja be a shiatsus ujjainak nyomását a test, és hol áll ellen, mint egy pajzs. A cél mindig az, hogy elengedett, de erővel telített, tónusos legyen az a testterület, vagy meridián amihez lelki minőségek is kapcsolódnak. Így oldhatók a testen keresztül a lelki gátlások is.

Masunaga, az egyik legnagyobb shiatsu mester, a zen shiatsu megalapítója, így fogalmazta meg a shiatsuval való gyógyítás lényegét: “Amikor a kezedet egy akupunktúrás ponton tartod és érzed a meridiánokat az ujjaiddal, érezheted “az élet rezgését”. Ha megérzed és megérted ezt, abban a pillanatban el tud tűnni a betegség” (**)

A teljesség igénye nélkül megemlítek olyan konkrét kezeléseket is, amik célzottan a nemi szervek erősítésére, energiával való feltöltésére szolgálnak, illetve segítik a gyermek megfoganását.

 

Forrás: https://www.kor-ter.hu/anyameh-gyogyitas/

A méh a hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint a “gyermek palotája, minden kezdet eredete”. A méh energiájának erősítése a gyermekáldás támogatásában egyértelműen kiemelt szerepet kap: a speciális pontok kezelése lokálisan is a méhre és a petefészkekre, petevezetékekre, a szaporító szervekre hat, és persze energetikai kezelés is zajlik. A méh energiája egy átfogó éltető kreatív energia, ami egy olyan rejtett erő, aminek kevés nő van igazán tudatában. Ennek felélesztését női jógával (pl Gáborjáni Réka vezetésével) is csodálatosan el lehet érni. Férfiaknál a “méh speciális akupunktúrás pontjai” a prosztatára hatnak, nőknél a fogantatást, a női ritmust szabályozza, a menstruációs ciklusra hatnak.

A “szív - méh” csatorna egy olyan energetikai folyam, aminek harmóniája érzelmi stabilitást hoz, és elősegíti az anya és a (leendő) magzat közötti kommunikációt, úgyhogy mindenképp javasolt a kezelése.

A klasszikus meridiánokon túl, léteznek olyan speciális energiavezetékek, amelyeknek nagy szerepük van a foganásban, így pl.a: Befogadó csatorna: amely nevéhez hűen a befogadást segíti minden értelemben, testünkben és lelkünkben egyaránt. Ez az egyik legősibb, legkorábban kialakult nagy energiafolyam a testünkben. De a még ennél is ősibb, mélyen húzódó áramlat, amely a legelőször létrejön magzati korunkban, az az Áthatoló Csatorna (Chong Mai), amelynek az ereje fogja kialakítani a magzati fejlődés során az elülső befogadó és a hátulsó kormányzó vezetéket. Ez egy igen különleges energia vezeték, a “tizenkét meridián tengere”, áthalad rajta minden meridián energiája, és nagyon erősen hat a foganásra: táplálja az anyaméhet, segíti az elfogadást és befogadást és a szaporító szerveket ellátja energiával.

Ha a leendő anya, vagy apa igazán eltökélt és megnyitja magát a változás lehetőségének, akkor ezek a kezelések rendkívül erősen hathatnak, és előfordulhat, de persze nem szükségszerű, hogy erős érzelmi tisztuláson is keresztül mehetnek (kezelés alatti vagy utáni sírás).

A fent említett természetes módszerek előnye, hogy nincs mellékhatásuk, nem erőszakos beavatkozások (azaz traumák, amiket majd később szintén fel kell dolgozni) és ha nem is érünk el vele olyan célt, amit eredetileg szerettünk volna, akkor is rengeteget fejlődhetünk általuk, testileg és lelkileg tisztulhatunk, erősödhetünk és közelebb kerülhetünk egy harmónikus egyensúlyi állapothoz, amelyben bölcsen elfogadhatjuk életünk történéseit, vagy nem történéseit. Azaz nem csodaszerek, bár tapasztalati tény, hogy sokszor igen sikeresek.

Ha kipróbálnád, írj: rekashiatsu@gmail.com

Az írás alapja ez az elméleti és gyakorlati szakirodalom:

 

 • (*) Rüdriger Dahlke, Margit Dahlke, Volker Zahn: Női Egész-ség, A női betegségek üzenetei (1999)
 • (**) “By applying your hand on a point or tsubo and following the meridian lines with your fingers, you may feel the “echo” of life” If you can receive and understand this sensation, disease will seem to disappear” (Masunaga  page 6.)
 • Orosz Katalin, S. Nagy Zita: A sorsformáló 9+1 hónap - a magzati kor és aszületés hatása az életút alakulására
 • Máté Gábor: A test lázadása - ismerd meg a stresszbetegségeket
 • Sue Gerhardt: Why love matters
 • Sharon Heller: The vital touch: How Intimate Contact With Your Baby Leads To Happier, Healthier Development
 • Nick Totton - Egy bevezetés a szomatopszichoterápiába - (**) ezt a bekezdést a könyv 73.-75- oldalán lévő szövegből idézem részben, a mondatokat saját magyarázó, értelmező szöveggel tűzdelve (ezért nem tudom pontosan jelölni idézőjelekkel)
 • Demeter Péter - Tónus shiatsu iskola 3.szemeszter órai jegyzetei
 • Shizuto Masunaga, Wataru Ohashi: Zen shiatsu - How to harmonize Yin and Yang for better health

 

 

Gyermekre készülve: testtel-lélekkel (2.rész)

A foganás természetes megsegítése

Az igaz szerelem és párkapcsolat titkait érdemes megfogadnod

Forras: https://www.nlcafe.hu/horoszkop/20170622/parkapcsolat-szerelem-titka/

 

A Lélek oldása

 

A Legegyszerűbb és legbölcsebb, s a Dahlke házaspár (*) tapasztalatai szerint a leghatékonyabb tanács: Elutazni ketten egy-két hétre, pihenni és élvezni a nyaralást és egymást. Az egyik legkártékonyabb környezeti faktort, a stresszt száműzheti a pár, és végre elengedetten egymásra figyelhetnek.

 

A mély belső félelmeink felismerésére és feloldására kézenfekvő pszichológus segítségét kérni - de milyen félelmünkre, kinek a támogatását keressük?

 

Gyermekkorunkból fakadó félelmeinket, sérüléseinket pszichoterápiával, családterápiával, családállítással érdemes kezelni.  Már csak azért is, mert a gyermekkori fel nem dolgozott sérelmeink dr. Máté Gábor szerint az olyan súlyos betegségek kialakulásának és negatív lefolyásának is a hátterében állhatnak, mint pl. a rák vagy az autoimmun betegségek. (Lásd: Máté Gábor: A test lázadása c. könyvét). Orosz Katalin  A sorsformáló 9+1 hónap című könyvében rengeteg élettörténet olvasható: elakadt sorsok, amint megoldódnak, ami remek inspiráció lehet arra, hogy korai traumáinkat egyszer s mindenkorra helyére tegyük, amik felnőtt életünk elakadásait is feloldhatják, pár keresés, baba várás, vagy bármi is az amin dolgozni szeretnénk. A könyv a fogantatástól a szülés utáni egy hónapig csodálatos részletességgel megismerteti a magzat/baba lelki fejlődését, ami nemcsak roppant izgalmas, ha a bennünk fejlődő életre gondolunk, de saját életünk kezdetének a története is.

 

Szerencsére nagyszerű szakemberek specializálódtak a szülés és születés traumáinak feldolozására. A témában képzett pszichológusok, pszichoterapeuták segítségét kérjük ilyenkor, sajnos nem biztos hogy minden klinikai pszichológus teljesen tisztában van ezzel a speciális területtel, de a Perinatus Alapítvány (http://perinatus.hu/) kiemelkedően hiteles, felkészült csapat (vezetőjük: Orosz Katalin - a fent említett könyv szerzője ). Ha valakinek már volt egy traumatikus szülés élménye, akkor mindenképpen érdemes azt szülésfeldolgozó csoportokban feloldania. Nem ritka, hogy valaki akár minden este rémálmokkal küzd, amíg egy ilyen speciális feldolgozó csoportban meg nem emészti mélyebben is a történteket - létezik (nem tervezetten) császármetszéssel szült anyáknak is speciális csoport. Ezt a feldolgozást nem érdemes megspórolni, mert ha teherbe esünk, a szüléskor is feljöhetnek mély feldolgozatlan élmények, amelyek ezt a következő szülést is akár megnehezíthetik. Szeretettel ajánlom  Schimcsig Nóra (https://www.facebook.com/nora.schimcsig ) vagy Csörgő Andrea (www.csorgo.hu) csoportjait, de sok más tapasztalt szülésznő vagy dúla is tart ilyen csoportokat. A Facebookon is fellelhetők értékes csoportok, amik segíthetnek, pl. akik császármetszés után hüvelyi szülést szeretnének, annak a VBAC csoport https://www.facebook.com/groups/568408639940350/?ref=br_rs  remek információ forrás tele szakemberekkel és sorstársakkal.

 

Szülésfelkészítők: Ha már szembenéztünk saját történetünkkel, akkor készüljünk egy új történetre: a szülés valódi természetét nagyra becsülő, nőket tisztelő, tapasztalt szakemberekkel - dúlákkal, szülésznőkkel, orvosokkal felkészülve, generációk szülési traumáit gyógyíthatjuk meg saját erőt adó szülés élményünkkel. Igen, a jövőt új alapokkal kezdhetjük. (Ehhez ajánlott könyvek pl.: Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez,  vagy Noll Andrea: Vajúdás támogatás mindenkinek, Armstrong, Feldman: A születés művészete, stb)

Szülésfelkészítők és szakemberek:  Gáborjáni Réka (www.noijoga.me ) vagy a már említett Csörgő Andi, de az általam ismert  legkomplexebb egy hétig tartó szülésfelkészítés a sokféle szakember által tartott minden nap más témában elmélyedő havonta megrendezett “Információs Hét”, (www.otthonszülés.hu),  ahol nemcsak otthonszülésről lehet tanulni, és feldarabolva is elvégezhető, akár minden hónapban más napokat látogatva. Első kórházi szülésem sikeréhez óriási mértékben hozzájárult az ott elhangzottak ismerete.

 

A Test oldása, tisztítása, előkészítése

 

Teljesen kézenfekvő, és aki sok hónap várakozáson már túl van, annak lehet, hogy ez az első dolog aminek utána kutat, de mégsem annyira széleskörű tudás, hogy a nő képes megismerni a termékenységi ciklusát mindenféle orvosi beavatkozások nélkül önmegfigyeléssel - akár hőmérsékletet mérve, akár a hüvelyi váladék megfigyelésével pontosan belőhető az a pár nap, amikor peteérés van, és amikor legesélyesebb a megtermékenyülés. (A gyengéd fogamzásgátlás és termékenységtudat Facebook csoportban erről sokat megtudhatsz és kérdezhetsz: https://www.facebook.com/groups/1714958595400053/?fref=nf )

 

Aviva torna: olyan speciális torna amelynek ismeretében természetes módon képesek a nők kezükbe venni termékenységüket, és a fogamzásgátlást, nagyon hasznos gyakorlatokat és fontos tudást rejt minden nő számára. A torna hatására létrejött altesti vérbőség a női szervekre regeneráló hatással van és a hormonrendszert is stabilizálja, nőgyógyászati problémákat old meg, legtöbben mégis azért tanulják meg, hogy a várva várt baba megfoganhasson. Rengeteg sikertörténet szól az Aviva torna támogatásával született babákról.  

A tornagyakorlatokat egyébként férfiaknak is ajánlják a sok ülőmunka ellensúlyozására: “A prosztataproblémák és potenciazavarok megoldásában eredményesen használják a férfiak. Hatékony a termékenység fokozásában, mert növekszik a spermiumok életképessége, mozgékonysága, és az életképes spermiumok száma is.” olvasható  www.avivatanc.hu oldalon

 

Tisztítókúra  - szimbolikusan és testi lelki szinten is igaz, hogy oda érkezik valami új, ahol van hely - ahol helyet csinálnak a vendégnek és kitakarítják a lakást, amibe invitálják. Egy jól elvégzett tisztítókúra (hozzáértő természetgyógyász, vagy orvos, jógatanár stb. vezetésével, aki nemcsak ahhoz ért, hogy kinek milyen diéta alkalmazható, hanem felhívja a figyelmet az olyan fontos dolgokra is, mint pl. hogy milyen fontos a kúra után fokozatosan “visszaállni”) önmagában óriási regeneráló hatással van szervezetünkre, nagy energiákkal és friss új lendülettel ruház fel - nemcsak betegségeket előzhetünk meg vele, de önmagunkat testileg lelkileg jobban összeszedjük és újraindíthatjuk új célok felé. Ha a pár együtt tisztító kúrázik, annak külön jelentősége lehet, és ha nem lesz segítségével baba, akkor is egészségesebbek lesznek. A tisztító kúrák egy formája az, ha gyógyteákat iszunk. Jó szívvel ajánlom Gyuri bácsi (www.gyorgytea.hu ) gyógytea kúráját, aki a babát váró pároknak is kialakított egy speciális gyógytea terápiát az un. “Babaváró tearendszert”. Ez a több hetes kúra a gyógynövények erején túl, abban is segítheti a párt, hogy  a hónapokig rituálisan együtt megivott egy csésze teával erősítsék a közös szándékot - így legalább minden reggel tudatosul a férfiban is, hogy van egy közös elérendő cél.

 (*) Rüdriger Dahlke, Margit Dahlke, Volker Zahn: Női Egész-ség, A női betegségek üzenetei (1999)

süti beállítások módosítása